Jade Synergies | Vlaamse regering zet vol in op 10 gigawa...

Energie
07 oktober 2024

Vlaamse regering zet vol in op 10 gigawatt aan zonnepanelen tegen 2030!

Vlaamse regering zet vol in op 10 gigawatt aan zonnepanelen tegen 2030!

Vlaamse regering zet vol in op 10 gigawatt aan zonnepanelen tegen 2030!

De nieuwe Vlaamse regering, gevormd door N-VA, Vooruit en CD&V, heeft in haar regeerakkoord ambitieuze plannen uiteengezet voor de hernieuwbare energieproductie. Zonne-energie speelt hierin een centrale rol. Maar liefst zeven keer worden zonnepanelen specifiek genoemd, waarbij het meest in het oog springt dat het doel voor zonnepaneelinstallaties in 2030 is verhoogd naar 10 gigawatt.

Dit nieuwe streefdoel, een verhoging van 1,1 gigawatt ten opzichte van het eerder gestelde doel van 8,9 gigawatt in het Vlaams Energie- en Klimaatplan, is een duidelijke stap richting een duurzamer Vlaanderen. De vraag is nu: hoe wil de regering dit ambitieuze doel bereiken, en wat zijn de belangrijkste speerpunten van het beleid?

Faire bijdrage van Vlaanderen

In het regeerakkoord benadrukt de Vlaamse regering dat Vlaanderen al aan de top staat wat betreft het aantal zonnepanelen en windturbines per vierkante kilometer. Door de doelstelling voor zonne-energie te verhogen naar 10 gigawatt tegen 2030, wil Vlaanderen zijn bijdrage leveren aan de Europese hernieuwbare-energiedoelstellingen. Daarnaast wordt ook ingezet op windenergie, waarbij de capaciteit verhoogd wordt naar 2,8 gigawatt.

Naast de focus op meer zonnepanelen, zet de regering ook sterk in op netversterking en opslagcapaciteit. Dit is essentieel om het fluctuerende karakter van zonne-energie op te vangen en te zorgen dat de geproduceerde energie efficiënt kan worden benut.

Verplichting voor grote elektriciteitsafnemers

Om de doelen te halen, behoudt de nieuwe regering de verplichting voor grote elektriciteitsafnemers om zonnepanelen te installeren. Deze verplichting zou zelfs verder uitgebreid kunnen worden naar een bredere doelgroep, afhankelijk van het lokale energieverbruik. Dit zou bedrijven en instellingen kunnen aansporen om in zonne-energie te investeren, waardoor de totale capaciteit snel kan toenemen.

De regering belooft ook meer flexibiliteit bij het toekennen van alternatieven voor investeringen in hernieuwbare energie. Tegelijkertijd wordt een handhavingskader uitgewerkt om ervoor te zorgen dat de zonnepaneelverplichting daadwerkelijk wordt nageleefd.

Zonnepanelen en asbestverwijdering

Een ander belangrijk onderdeel van het beleid is het voortzetten van de premie voor asbestverwijdering in combinatie met de installatie van zonnepanelen op niet-verwarmde, niet-residentiële gebouwen. Hiermee wil de regering de daken van oude gebouwen veiliger maken en tegelijkertijd het potentieel voor zonne-energie vergroten.

Geen nieuwe calls groene stroom

Opvallend is dat de nieuwe Vlaamse regering geen nieuwe calls voor groene stroom zal uitroepen. De dalende kostprijs van zonnepanelen wordt als reden gegeven waarom financiële steun niet langer nodig is. De focus zal liggen op het toegankelijk maken van zonne-energie voor alle burgers, inclusief degenen zonder eigen dak. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van de Mijn Verbouwlening, een initiatief gericht op de kwetsbaarste doelgroepen.

Zonnepanelen op schooldaken en huurwoningen

De regering wil zonne-energie ook verder uitbreiden naar schooldaken. Er wordt een krachtig initiatief aangekondigd om zonnepanelen op scholen te plaatsen, waarbij ontzorging en voordelige financiering vooropstaan. Daarnaast blijft de regering samenwerken met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, onderwijsnetten en andere belanghebbenden om een kader te ontwikkelen voor energieprestatie-eisen van schoolgebouwen.

Ook het sociaal huurpatrimonium speelt een belangrijke rol in de verduurzamingsplannen. Via ASTER, een samenwerking van de Vlaamse huisvestingsmaatschappijen, wordt gewerkt aan een maximale uitrol van zonnepanelen op de daken van sociale huurwoningen. Hiermee wil de regering bijdragen aan de renovatie van het verouderde woningbestand en de energiekosten voor huurders verlagen.

Conclusie

De nieuwe Vlaamse regering zet met haar verhoogde doelstelling van 10 gigawatt zonnepanelen tegen 2030 een ambitieuze stap in de richting van een duurzamer Vlaanderen. Met verplichtingen voor grote energieverbruikers, ondersteuning voor scholen en huurwoningen, en een focus op lokale productie en netversterking, is het de bedoeling om zonne-energie voor iedereen toegankelijk te maken. Dit regeerakkoord toont aan dat de energietransitie in Vlaanderen serieus wordt genomen en dat hernieuwbare energieproductie een cruciale pijler blijft in het klimaatbeleid.

 

Bron: https://www.vlaanderen.be/nieuwsberichten/nieuwe-vlaamse-regering-en-vlaams-regeerakkoord-2024-2029

Bron: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i38669/nieuwe-vlaamse-regering-gaat-voor-10-gigawatt-zonnepanelen-in-2030

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte